מדריד (AP) – הבית התחתון של הפרלמנט בספרד העביר ביום חמישי חוק המאפשר לאנשים מעל גיל 16 לשנות את מינם הרשום ללא פיקוח רפואי.
על פי החוק הספרדי, שנוסח על ידי ממשלת קואליציית המרכז-שמאל, קטינים בני 12 ו-13 יזדקקו לאישור שופט כדי לבצע את השינוי, בעוד שבני 14 עד 16 יצטרכו להיות מלווים בהוריהם או באפוטרופוסים החוקיים.
עד כה, א.נשים טרנס* ספרדים נזקקו לאבחון על ידי מספר רופאים של דיספוריה מגדרית, המצב הפסיכולוגי של אי תחושת התאמה בין המין הביולוגי לזהות המגדרית. במקרים מסוימים, הם גם נזקקו להוכחה שהם חיים כבר שנתיים בתור המגדר איתו הם הזדהו – או אפילו לרישומים המראים שנטלו הורמונים.
ארגוני זכויות טרנס* אומרים שהחוק הוא אבן דרך,"לפני ואחרי", בזכויות להט"ב. אבל כמה פעילות פמיניסטיות רואות בהגדרה עצמית מגדרית איום המטשטש את המושג מין ביולוגי.
באותו יום העביר הפרלמנט הסקוטי הצעת חוק שתקל על אנשים לשנות את מינם המוכר על פי חוק. האישור הופך את סקוטלנד לראשונה בבריטניה המאפשרת לא.נשים להצהיר על מינם במסמכים ללא צורך באישור רפואי.
הצעת החוק הוגשה על ידי הממשלה בראשות המפלגה הלאומית הסקוטית ומאפשרת לאנשים לשנות מין בתעודת הזהות על ידי הצהרה עצמית, תוך הסרת הצורך באבחון רפואי של דיספוריה מגדרית.
הכללים החדשים מחייבים כל מי שמבקש תעודת הכרה מגדרית לחיות בזהותו המוצהרת במשך שלושה חודשיםעד שישה חודשים אם הוא בגילאי 16-17 – בניגוד לתקופה הקודמת של שנתיים. הצעת החוק הורידה את גיל הזכאות המינימלי מ-18 ל-16.
החוק המתוקן קובע גם "תקופת הרהור" של שלושה חודשים, שבמהלכה יכולים הפונים לשנות את דעתם. ממשלת סקוטלנד עדיין לא החליטה מתי ב-2023 היא רוצה שהתהליך החדש ייכנס לתוקף.
הממשלה טענה שהעדכונים ישפרו את חייהם של א.נשים טרנס* בכך שיאפשרו להם לקבל מסמכים רשמיים שמתכתבים עם זהותם המגדרית.
המתנגדים, כולל מחברת "הארי פוטר" ג'יי קיי רולינג, טענו שההליך הפשוט יכול להעניק לגברים טורפים גישה למרחבים המיועדים לנשים, כמו מקלטים לנפגעי התעללות במשפחה.
תשומת הלב תפנה כעת לאופן התגובה של ממשלת בריטניה. שר השוויון של בריטניה, קמי באדנוך, הביע דאגה לגבי הבדלים משפטיים בין סקוטלנד לשאר החלקים המרכיבים את בריטניה.
בספרד, בעוד מושב ההצבעה היה אמור להתקיים בפרלמנט, עשרות פעילי זכויות טרנס* התאספו מול הבניין והאזינו לדיון בטלפונים הניידים שלהם.
סיידה גרסיה, סגנית נשיא קבוצת Euforia Trans Family Alliance, אמרה ל-Associated Press כי הצעת החוק תביא לשינוי בחיי היומיום של רבים מחבריה.
"זו תמיד הייתה בעיה כאשר תעודת הזהות שלך לא תואמת את זהותך בראיון עבודה, או במשרדו של הרופא, או כשעולים לתחבורה ציבורית", אמרה. "אנחנו כל כך שמחים להגיע לנקודה הזו. נראה היה שזה לעולם לא יגיע".
הצעת החוק בחסות מפלגת השמאל הקיצוני Unidas Podemos, או מפלגת United We Can, השותפה הזוטרה בממשלת הקואליציה, תהפוך לחוק לאחר שתתקבל בסנאט, צעד שצפוי עד סוף השנה.
המעבר של החוק בבית התחתון הגיע בעקבות דיון פרלמנטרי אינטנסיבי שנמשך 18 חודשים. הוא זכה להתנגדות חריפה של מפלגות האופוזיציה הימניות וגם יצר כמה חילוקי דעות עם המפלגה הסוציאליסטית של ראש הממשלה פדרו סאנצ'ס.
הסוציאליסטים ניסו להכניס תיקון המבקש פיקוח בית משפט על אנשים עד גיל 16 המעוניינים לשנות את מינם הרשום. הגרסה שאושרה ביום חמישי כללה את הדרישה רק לאנשים מתחת לגיל 13.
יותר מתריסר מדינות אחרות כבר אימצו חקיקה דומה.