צ'יקה אננדה פוטרי, אישה טרנסג'נדרית אינדונזית, מתעוררת מדי בוקר בחדרה השכור והרעוע בשכונת עוני בג'קרטה, מלאת דאגות לביטחונה בגלל זהותה המגדרית.
היא ראתה כמה מהפחדים הגרועים ביותר שלה מתממשים בחודש שעבר, כאשר המדינה הגדולה בעולם המוסלמי, והדמוקרטיה השלישית בגודלה בעולם, אסרה על א.נשים לקיים יחסי מין מחוץ לנישואים או אפילו לחיות יחד, עם עונש של תקופת מאסר על עבירות אלה.
"אני מפחדת להכלא", אמרה צ'יקה, נגנית רחוב בת 28 שנוסעת כל יום לעיירה סמוכה, וחוששת להיתפס עם בן זוגה במדינה שבה הממשלה לא מכירה בנישואים להטב"קים.
כאשר השינויים המשפטיים ייכנסו לתוקף בעוד שלוש שנים, זוגות לא נשואים, במיוחד בקהילת הלהט"ב שכבר נמצאת תחת לחץ של שמרנים דתיים, יצטרכו להתמודד עם האיום המתמיד של דיווח למשטרה.
למרות שרק בן זוג, הורה או ילד רשאים לדווח על חשד לעבירות לפי החוק החדש, מומחים וקבוצות זכויות הזהירו מפני הסיכון של שימוש לרעה על ידי מי שמחפשים לפגוע בא.נשים איתם הם מסוכסכים.
זה "ישפיע באופן לא פרופורציונלי על להט"בים, שסביר יותר שידווחו על ידי משפחות בגלל מערכות יחסים שהן מסתייגות מהן", נמסר לאחרונה מארגון Human Rights Watch בניו יורק.
האישה הטרנסג'נדרית הראשונה שכיהנה בתפקיד ציבורי באינדונזיה הזהירה כי החוק עשוי לטפח הומופוביה או טרנספוביה סמויה תוך הוספת סיכונים לאלה שאינם יכולים להתחתן.
"החוק לא שובר את שרשרת השנאה", אמרה הנדריקה מאיורה ויקטוריה קלן. "המדינה שולטת על חדרי השינה של אנשים יותר מדי."
"צדדים אחרים לא יכולים לדווח על כך, או אפילו לשחק שופט", אמר אלברט טלה, דובר כוח המשימה הממשלתי בנושא החוק, בחודש שעבר.
"לכן לא יתקיים הליך משפטי ללא תלונות מהצד החוקי, או מי שנפגע ישירות".
גורמים רשמיים במשרד המשפטים לא הגיבו לבקשות חדשות להגיב.
השקפות מסורתיות
למרות שהומוסקסואליות נחשבת לטאבו באינדונזיה, היא אינה בלתי חוקית, למעט במחוז האוטונומי האולטרה-שמרני של אצ'ה.
קהילות נזילות מגדריות היו באופן היסטורי חלק מקובל בחברה. הקבוצה האתנית בוגיס באי סולאווסי, למשל, מכירה באופן מסורתי בחמישה מגדרים, כולל מגדר המשלב נקבה וזכר.
אבל גל גואה של איסלאם שמרני דחף את הרדיפה כנגד קהילת הלהט"ב.
"בשלוש השנים האחרונות חלה עלייה במקרים נגד להט"ב מדי שנה", מסרה קבוצת התמיכה של הלהט"ב ארוס פלנגי בדצמבר, והוסיפה כי היו יותר מ-90 מקרים כאלה בשנה שעברה, עלייה של 90% מהשנה הקודמת.
"ייתכן שחקיקת החוק הפלילי יוסיף לרשימת הקורבנות מקהילת הלהט"ב".
עם מיעוטים מיניים שכבר חיים תחת כפייה לפני הכללים החדשים, הם עלולים להגביר את הסיכון לעירנות, פשיטות משטרתיות וניצול לרעה של החוק, מסר מומחה מבית הספר למשפטים של אינדונזיה Jentera.
"חייהם יהיו מאוימים יותר מכיוון שהדברים שנחשבו פעם בלתי מוסריים אינם חוקיים כעת", הוסיפה.
כמו כן, מעוררת דאגה התקדמות של חוק נוסף העלול להוביל לכך שכמה חוקים מקומיים בהשראת השריעה ישוכפלו במקומות אחרים, דבר שיחזק את האפליה נגד נשים או קבוצות להט"ב.
כמו 'וואריה' רבות, מונח המשלב את המילים "אישה" ו"גבר" שבאמצעותן נשים טרנסג'נדריות מתארות את עצמן, צ'יקה רואב את הבעיות העתידות להגיע.
קולה רעד כשסיפרה על שכנים טרנסג'נדרים שגורשו שלא בצדק משכונת העוני שנים קודם לכן, לאחר ששכנה אחרת טענה ששריפה פרצה במקום בגלל נוכחותם.
יושבת על מזרון לצד בן זוגה שמנגן בגיטרה בבית מואר עם בדים עזים, אמרה צ'יקה שהשלכותיו של החוק החדש הותירו אותה חסרת אונים.
"אם יקרה משהו, אני פשוט אוותר", אמרה והוסיפה כי אין לה כוח להתנגד למעצר.